Oxatur helpt bij Kasteel Wijchen de algengroei, stank en troebel water tegen te gaan.
Oxatur enables compliance with governmental guidelines concerning ecosystem thresholds.
Oxatur solves the environmental problem caused by de-icing with glycol and formiaat.
De Oxatur bij Kasteel Wijchen is gecombineerd met fotokatlytische reiniging en speciale grassen.
Oxatur is a independently operating device that restores the concentration of oxygen in water.

Het concept van de Oxatur

De Oxatur is een drijvende (floatland) of vaste opstelling en wordt bijvoorbeeld opgesteld bij lozingsbronnen of centraal in watersystemen. Het probleemwater wordt opgepompt. Oxatur is een volledig autonoom opererend apparaat. Met behulp van wind- en of zonne-energie wordt de benodigde energie gegenereerd. Aansluiting op het elektrisch net is ook mogelijk. De werking van de Oxatur is 24/7. Via een speciaal daartoe vormgegeven constructie wordt het verpompte water terug gebracht naar het watersysteem. Het retourwater wordt hierdoor zoveel mogelijk verrijkt met zuurstof. Uit praktijkexperimenten is gebleken dat het zuurstofgehalte van het verpompte water in minder dan een minuut verdrievoudigd (2000 l/uur in 35 seconden van 2,3 mg/l naar 7,2 mg/l).

Het oppervlak van de Oxatur is met een speciale FKR coating behandeld. Deze coating versnelt de afbraak (foto katalytische reiniging) van organische (micro)verontreinigingen, alcoholen, algen en bacteriƫn.

De Oxatur is uitgerust met floatlands die zijn aangeplant met een uniek gewas dat de voedingstoffen P en N uit het water verwijderd en opslaat in de groene delen. Het gewas wordt na het groeiseizoen verwijderd en verwerkt als bouwstof.

Uitbreiding van de Oxatur met ijzerzand, waarmee aanvullend de N en P uit het water worden verwijderd, is mogelijk.

Een Oxatur is maatwerk en in vele vormen beschikbaar. Een Oxatur kan worden vormgegeven als een kunstwerk waarbij techniek, het doel en de werking prioritair zijn.

Een voorbeeld hiervan is ons project bij Kasteel Wijchen. Lees hier meer over dit project.
Bent u nog niet zo bekend met de aspecten van een floatland? Lees er dan meer over in het artikel dat verscheen in het vakblad H2O (pdf download).

Totaal concept Oxatur

Op duurzame wijze verwijderen N en P, re-aeratie van oppervlakte water en de afbraak van organische verontreinigingen (C-H verbindingen).

Pas de Oxatur toe wanneer uw watersysteem waterkwaliteitsproblemen kent door:

  • Algen
  • Kroos
  • Diffuse verontreinigingen en lozingen
  • Glycol en formiaten
  • Et. cetera

De eerste stap naar het in balans brengen van uw watersysteem begint bij de Oxatur. De Oxatur is leverbaar in twee standaard uitvoeringen. Een drijvende en een vaste opstelling. De Oxatur is eenvoudig op te schalen naar behoefte. Neem contact op voor een passende offerte.