Oxatur helpt bij Kasteel Wijchen de algengroei, stank en troebel water tegen te gaan. (fotografie: Visual Aspects)
fotografie: Visual Aspects
fotografie: Visual Aspects
fotografie: Visual Aspects
fotografie: Visual Aspects
fotografie: Visual Aspects
fotografie: Visual Aspects
fotografie: Visual Aspects
De Oxatur bij Kasteel Wijchen is gecombineerd met fotokatlytische reiniging en speciale grassen.

Oxatur project Kasteel Wijchen

Probleemstelling waterkwaliteit

Het kasteel en de gracht van Wijchen vormen al enkele eeuwen het karakteristieke gezicht van Wijchen. Om dit te kunnen behouden, is het van belang dat de kwaliteit van het water in de gracht goed blijft. Daarom heeft de gemeente Wijchen besloten om een nieuwe methode toe te passen die algengroei, stank en troebel water moet tegengaan.

19 juni 2013 is het biofilter ,de “ Oxatur” in de kasteelgracht van Wijchen geplaatst.

Meerdere maatregelen in één apparaat

De Oxatur is een combinatie van innovatieve maatregelen om de waterkwaliteit duurzaam te verbeteren. Het apparaat is breed inzetbaar en bijvoorbeeld zeer geschikt voor stedelijke waterpartijen.

Werking

De werking van de Oxatur kent drie kernaspecten:

  • De eilanden, de zogenaamde floatlands, bevatten speciale grassen, Vertiver genoemd. De wortels van deze grassen nemen stikstof en fosfaten op en verwijderen zo het teveel aan voedingsstoffen. Lees meer over de achtergronden van floatlands in dit artikel uit het vakblad H2O.
  • De pomp, centraal gelegen in het systeem, pompt water op. Dat water wordt verrijkt met luchtbelletjes en vervolgens vindt er extra opname plaats van zuurstof uit de lucht.
  • Het water wordt geleid over een speciale coating die, in combinatie met zonlicht, de biologische verontreiniging afbreekt, waaronder koolwaterstoffen. Dit proces wordt ‘fotokatalytische reiniging’ genoemd.

Continue waterbehandeling

De behandeling van het water gaat 24 uur per dag, 7 dagen per week door. Door de zuiverende werking van de planten, het afbreken van de verontreinigingen en het toevoegen van zuurstof, verbetert de waterkwaliteit. De Oxatur is ook een beschutte plek voor vogels, vissen en macrofauna.

Met de Oxatur is een nieuwe, duurzame en aantrekkelijke manier om waterkwaliteit in de gewenste toestand te houden, beschikbaar gekomen.

Experimentele opstelling

De test loopt tot en met oktober 2013, met een mogelijke uitloop naar november 2013. Gedurende deze periode wordt getest en gemeten in hoeverre het zuurstofgehalte is verbeterd en de organische verontreinigingen zijn verminderd. Ook wordt onderzocht in hoeverre het aantal voedingsstoffen is afgenomen door de grassen die in de eilanden van de Oxatur zijn geplaatst.

Bent u ook nieuwsgierig hoe de biofilter, de Oxatur, er uitziet? Kom dan eens kijken bij de kasteelgracht in Wijchen. Wilt u meer informatie, stuur een email naar mark@oxatur.com.

De grassen worden in het najaar uit de Oxatur gehaald en hergebruikt in bijvoorbeeld Topsurf (zie voor meer informatie www.topsurfland.nl). Maar ook de meubel- of kledingindustrie maakt gebruik van de geoogste planten. Afvalstoffen worden zo bouwstoffen!

De biofilter is ontwikkeld door een samenwerkingsverband tussen Arcadis, MH WaterZaken en Excellent Engineering.