Oxatur helpt bij Kasteel Wijchen de algengroei, stank en troebel water tegen te gaan. (fotografie: Visual Aspects)
fotografie: Visual Aspects
fotografie: Visual Aspects
fotografie: Visual Aspects
fotografie: Visual Aspects
fotografie: Visual Aspects
fotografie: Visual Aspects
fotografie: Visual Aspects
De Oxatur bij Kasteel Wijchen is gecombineerd met fotokatlytische reiniging en speciale grassen.

Oxatur project Weerwater gemeente Almere

In juni 2016 is een proef gestart met vijf Oxaturs in het Almeerse Weerwater. Het project moet uitwijzen of er iets is te doen aan het probleem van de waterplanten. Watersporters klagen al jaren dat ze met hun bootjes vastlopen in de plantenbrij.

Foto van situatie met de Oxatur in het Weerwater. Op de Oxaturs van dit project groeit gras dat zich voedt met dezelfde voedingsstoffen als de waterplanten.

Cosmetica-industrie

Doordat de waterplanten minder voedsel kunnen vinden, is de verwachting dat zij minder groeien. Aan het gras groeien lange wortels waaruit olie kan worden gehaald voor de cosmetica-industrie. Daarmee verdienen de eilandjes zichzelf weer terug. Het eerste Oxatur-eilandje heeft eerst kort in Amsterdam gelegen. Dat gebeurde op Fab City, een tijdelijke duurzaamheidscampus op het Java-eiland.

Tien procent

Foto van situatie met de Oxatur in het Weerwater met informatiebord.De vijf eilandjes kunnen niet het hele waterplantenprobleem oplossen. Daarvoor zou tien procent van het Weerwater gebruikt moeten worden. Dan kan er geen pleziervaart meer plaatsvinden. De eilanden zijn onderdeel van een groter project om de waterplanten aan te pakken. Een ander onderzoeksspoor is de mogelijkheid om de overlast veroorzakende waterplanten te gebruiken als grondstof in papier en zitbankjes. Het gaat dan om planten die gemaaid zijn. Maar maaien kost geld en er mag maar beperkt gemaaid worden.

Andere bronnen:

Omroep Flevoland over project Weerwater

Omroep Flevoland; klik hier voor hun journaal film.

Het blad Dichtbij

Over dit project werden we ook geinterviewd door Dichtbij. Hier leest u het artikel dat naar aanleiding van dat interview is geschreven.